Meddelare: Johan Lund  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Vallsta

Lars Larsson i Holm var en av de värsta trollkarlar, som funnits, och far hans var likadan om ej värre. Jag tjänade tillsammans med LL:s dotter Greta på Sörleringen.

Det är innemot 40 år sedan dess nu. - Hon talade om, att farfar hennes hade svårt för att dö. Han låg där och pinades ut och förut i de allra gräsligaste plågor, utan att det syntes nog för honom att få dö. - "Till sist måste pappa ta och hjälpa honom", sade Greta. Han gav honom väl in förgift, men eljest var det nog Vår Herres mening, att gubben skulle få sota sina synder.

Om Lars Larsson berättas många märkvärdiga ting. En gång var han tillsammans med några av sina vänner. Långt därifrån visste de, att det var bröllop på ett ställe. Så slog LL vad med dem, att han skulle kunna flyga genom luften och sitta osynlig på bröllopet en stund och så komma tillbaka och tala om, vad de sade där. Det gjorde han ock, berättas det.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.